/Lakeshore Luxury Remodel
Lakeshore Luxury Remodel

Lakeshore Luxury Remodel

Incline Village, NV

Type

Featured Works

Location

Incline Village, NV

Area

6558ft2

Information

Not intimidated by the challenge of redesigning an existing home into a contemporary Tahoe retreat, the interior designer of this 6,500-square-foot, award-winning property played with the traditional Tahoe home concepts like stone fireplaces and wood-planked walls and added her own layers, including custom-designed furnishings, to spectacular effect.   The designer directed major revisions to maximize the home’s dimensions for the new owner, like combining two bedrooms into an expansive master suite, replacing and reframing exterior doors and hardware, and exposing parts of the home’s structure. She added visual interest with layers of artful material choices…

Lakeshore Luxury Remodel

Incline Village, NV

Type

Featured Works

Location

Incline Village, NV

Area

6558ft2

Architect

Anita Lang, IMI Design

Description
Not intimidated by the challenge of redesigning an existing home into a contemporary Tahoe retreat, the interior designer of this 6,500-square-foot, award-winning property played with the traditional Tahoe home concepts like stone fireplaces and wood-planked walls and added her own layers, including custom-designed furnishings, to spectacular effect. The designer directed major revisions to maximize the home’s dimensions for the new owner, like combining two bedrooms into an expansive master suite, replacing and reframing exterior doors and hardware, and exposing parts of the home’s structure. She added visual interest with layers of artful material choices and juxtaposed textures, making contemporary choices that also respect the landscape and Lake Tahoe environment. It is as if each major element of design has been pulled out, examined and reimagined as dramatic or sculptural then placed back into the home. There is wood grain paneling that reads like shagreen and hot-rolled steel paneling that resembles a painting of a dusky horizon. The coffee table is a burled, knotty section cut from a tree trunk and encased in glass. The handset limestone fireplace is banded with copper elements secured with steel rivets. Horizontal lines contrast with the high ceilings to bring a sense of scale to the living areas. Artistic light fixtures set off exposed steel columns and beams, an industrial aesthetic that is repeated in the painted metal paneling. The exterior structure on the deck has also been updated with new copper soffits that add layers and horizontal lines to the outdoor living spaces. All the custom fabricated surfaces, applied materials, fixtures and treatments in every part of the structure were unique with specific timelines for procurement and pre-installation requirements. Some required “guaranteed dimensions” – where areas are built to agreed-upon measurements – to meet the schedule and others could not be fabricated without templating the exact dimensions. Certain heavier pieces required in-wall supports to secure them properly. Custom lighting and built-in appliances required additional coordination. As layered as the design is, so was the procurement, scheduling and coordination process. The Dianda Construction team kept track of each element’s requirements to ensure timely delivery and quality installation. The result is a stunning mountain home.